fbpx
Ciupercile sunt super-alimente
0

ot mai multe cercetari arata ca ciupercile ar putea lejer intra in categoria super-alimentelor, alaturi de broccoli si afine. Principalele lor beneficii sunt reducerea riscului de boli de inima si cancer.

Ciupercile importante surse de fibre, vitamine si minerale

Ciupercile pot parea banale, dar sunt intr-adevar super-alimente. Asta pentru ca nu contin nici un fel de grasime, zahar ori sare si sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic).

Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume. Cu mai mult de 90% continut de apa, adaugarea ciupercilor la mesele tale zilnice te poate face sa te simti satula fara sa cresti continutul caloric.

De asemenea, s-a descoperit ca antiviralele active compuse din lentinan, prezente in ciupercile Shitake intaresc sistemul imunitar. Acestea pot ajuta si la scaderea colesterolului din sange si la reducerea efectele daunatoare ale grasimilor saturate.

Pe de alta parte, ciupercile Maitake sunt o sursa bogata de beta-glucan, care are potentiale efecte anti-tumorale. Chiar si in cantitati mici, ciupercile urechi de lemn pot subtia sangele, ajutand la prevenirea bolilor cardiace si a accidentelor vascular celebrale.

Ciupercile sunt bogate in antioxidanti

Banalele ciuperci Champignon ar putea aduce, la randul lor, semnificative beneficii sanatatii. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca doar cateva ciuperci au de 12 ori mai multa cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decat germenii de grau si de patru ori mai mult decat ficatul de pui, considerate pana acum ca fiind cele mai importante surse.

L-Ergothioneine are efect asupra substantelor instabile care ataca permanent si vatameaza membranele celulelor, cunoscute ca radicali liberi si protejeaza ADN-ul organismului de alte daune.

In acelasi timp, Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a descoperit ca ciupercile pot scadea riscul de cancer la san. Desi exista foarte multe tipuri de ciuperci, dintre care mai mult de 2500 cresc in salbaticie, pana acum cercetarile s-au concentrat pe soiurile exotice.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

TOP