Ciupercile
sunt cei cele mai potrivite sa substituie carnea pe timpul dietei, sustin
cercetatorii americani. Acestia spun ca astfel s-ar reduce cu 400 numarul
caloriilor ingerate intr-o singura zi. In plus, persoanele aflate la regim sunt
mult mai dispuse sa inlocuiasca portiile din carne cu cele din ciuperci, dar
nici nu simt nevoia sa manance mai mult pe parcursul zilei.
La studiu au participat cateva zeci de persoane, femei si barbati, care au
consumat cel putin cinci zile un meniu bazat pe carne, iar apoi l-au schimbat
cu unul bazat pe ciuperci. Cercetatorii au observat ca in cea de-a doua faza
subiectii au acumulat mult mai putine calorii si grasimi, insa pofta de mancare
si satietatea nu au suferit modificari.
Astfel, aproape toti pacientii au acceptat schimbarea, fara a simti nevoie sa
manance in plus sau sa-si mareasca portia. Inlocuirea unor alimente nesanatoase
cu unele mai sanatoase pare a fi solutia pe care au gasit-o mai multi
nutritionisti in incercarea de a elabora regimuri de slabit cat mai eficiente
si mai usor de adoptat.
Ei spun ca majoritatea pacientilor accepta mult mai bine substituirea decat
masurile restrictive, de renuntare definitiva la anumite categorii de alimente.
In plus, prin inlocuire se gasesc alimente mai sanatoase dar cu gusturi
similare, astfel incat schimbarile sa nu fie prea bruste pentru cei care se
lupta cu kilogramele in exces si poftele alimentare. (E.H.)